Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Ден на унгарската култура в НПТГ

27.04.2018

Ден на унгарската култура в НПТГ

По повод деня на унгарската култура в НПТГ на 25.04.2018 г. на посещение бе госпожа Шаролта Папаи от Унгарския културен институт в България и лектор по унгарски език в Шуменски университет. Тя изнесе лекция на английски език пред ученици от IX, X и XI класове, посветена на Унгария, като част от инициативите по случай патронния празник на училището. Тази година се навършват 195 години от рождението на унгарския поет и революционер Шандор Петьофи.

 

Гостенката разказа за страната, нейните забележителности, език и култура. Представи интересни факти за унгарски изобретения със световно значение: автоматичната скоростна кутия, хладилника, цветната телевизия, меките контактни лещи, софтуерните приложения Excell  и Prezi… Показа унгарска народна носия, пя унгарска народна песен и раздаде подаръци на присъстващите ученици. В замяна получи сувенир, изработен от учениците в учебната работилница по стругарство.

В края на срещата домакини и гости поднесоха цветя пред бюст-паметника на Шандор Петьофи в двора на училището. Това бе второ посещение на госпожа Шаролта Папаи. Основна цел на първото й посещение беше възстановяване на връзките от миналото на нашето училище с Унгария.