Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Наши ученици класирани в Националния конкурс "Места и памет"

20.03.2018

Наши ученици класирани в Националния конкурс "Места и памет"

 

Град Кюстендил бе домакин на церемонията по награждаването на отличените участници в националния ученически конкурс „Места и памет”, посветен на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста.

 

Ученици от 8 до 12 клас участваха в конкурса. 20 екипа от цялата страна достигнаха финала. Журито отличи шест изледователски проекта на ученици, които разказват исторически потвърдени истории на български евреи, както и процесите, довели до тяхното спасение от българското общество. Две първи, две втори и две трети награди получиха ученици от София, Пазарджик, Карнобат, Разград и Варна.

 

На трето място бе класиран проектът „Звездата на Давид”, разработен от  ученическия екип от НПТГ „Шандор Петьофи”. Зам.-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова награди лично членовете на екипа: Полина Димитрова, и Стефани Василева от 11б клас, Хасан Ескиджиев и Суат Адил от 8а клас с консултант Цветалина Занкова. Учениците са членове на клуб „Умения на 21 век”, създаден по проект „Твоят час”.

 

След церемонията по награждаването екипите представиха работите си и разказаха за мотивацията си и наученото по време на работата си пред гостите и членовете на журито: г-жа Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката, г-н Петър Паунов – кмет на Община Кюстендил, областия управител на Кюстендил Виктор Янев, председател на Общински съвет – Кюстендил, г-жа Радостина Новакова – началник на РУО – Кюстендил, г-жа Радостина Николова – експерт по история и цивилизации в МОН, г-н Коста Костов – главен експерт в МОН, отговарящ за въпросите по гражданското образование, представители на Държавна агенция „Архиви”.