Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Ден на поезията в ПТГ

03.11.2017

Ден на поезията в ПТГ

 

Празник на поезията и словото се случи в ПТГ „Шандор Петьофи“ на 30.10.17г. Докато повечето млади хора се подготвят да празнуват модерния напоследък празник Хелоуин, младежите на ПТГ заедно със своите учители отбелязаха края на месеца на музиката и поезията и 1-ви ноември - Деня на народните будители, като се срещнаха с творческото трио „Лудогорска поетична тритоника“ в състав Пламен Панчев, Иван Димитров и Дачо Господинов, които този понеделник бяха скъпи гости на гимназията.

 

В една задушевна, приятелска и творческа атмосфера тримата известни разградски поети споделиха с младите пишещи хора своята лирика и част от опита си като творци. Разказаха им за себе си, за нещата, които са ги вдъхновявали през годините, за да създадат своите поетични книги.

 

За да покажат, че техниката и поезията могат да вървят заедно не само в творчеството на Никола Вапцаров, учениците  Малина Господинова, Атина Калчева, Цветомир Василев и Йордан Йорданов прочетоха свои стихове, а понеже поетичната надежда Силвена Георгиева, отсъстваше заради спортен ангажимент, нейно стихотворение бе прочетено от съученичката й Стела.

 

Оказа се, че освен учениците в ПТГ пишат и учителите. Макар че обичаният от всички учител Симеон Тодоров, който разкри поетичния си талант на миналогодишния Ден на творческото четене в ПТГ, не успя да присъства лично на тазгодишната поетична среща, все пак негови стихове прозвучаха по изрична молба на учениците. Литературната част приключи със стиховете на друг учител от гимназията - Валентина Ласкаева.

 

След като споделиха творбите си, гостите и домакините се впуснаха в спонтанен диалог за поезията и различните творчески похвати. Създадоха се нови приятелства, а пред младежите се разкри един свят, чрез който могат да изразяват себе си. Накрая поетите подариха на училището свои книги с автограф и обещаха пак да посетят влюбените в магията на словото в ПТГ.