Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Учителка от НПТГ „Шандор Петьофи“ гр. Разград участва в Световна учителска конференция в Абу Даби

24.10.2017

Учителка от НПТГ „Шандор Петьофи“ гр. Разград участва в Световна учителска конференция в Абу Даби

На 7-ми и 8-ми октомври в Абу Даби, столицата на Обединените Арабски Емирства се проведе Световна учителска конференция.  Учителският форум е под патронажа на Негово Височество Шейх Мохамед бинЗайед ал Нахян, коронован принц на Абу Даби. „Кудва“ е форум за учители от цял свят, който има за цел да даде възможност на учителите и да ги вдъхнови да подобрят бъдещето на образованието.  Форумът е създаден под егидата на Службата по образованието към Кралския двор в Абу Даби. Кудва бе домакин на 800 обучители от 80 държави, които присъстваха на интерактивна дискусия по критичният въпрос: какво наистина означава „Образование на бъдещето“?Мисията на „Кудва“ е да вдъхнови учителите да подобрят бъдещето на образованието.Сесиите във форума бяха разделени под няколко различни тематични области:

·         Пленарна зала – всички участници присъстват на лекция на световно-известен лектор. Някои от знаковите имена като: Негово Височество Шейх Мохамед бинЗайед ал Нахян, коронован принц на Абу Даби; Негово Превъзходителство Хюсеин Ибрахим ал Хамади, Министър на образованието на ОАЕ; Рон Кларк – основател на Акдемия „Рон Кларк“ (учител на годината в САЩ); Джулия Гилърд – бивш министър председател на Австралия;

·         „Учителите говорят“ – 45-минутни сесии, в които учители и експерти споделят различни предизвикателства и решения;

·         „Запознай се с ментора“ – сесии, с водещ, в които споделяха идеи и проучвания личности като: Нейно Превъзходителство Джамила Бинт Салем ал Мухаири, Министър на държавното образование в ОАЕ; проф. Сугата Митра (Университетът на Нюкасъл, Великобритания); Директорът на научно-увеселителните паркове „Кидзания“ – ГерГраус;

·         „Истории за вдъхновение“ с гости като: ДейвДуарте, основател на „Treeshake”, Южна Африка. Също така „Работни кафе-паузи“, „Място за срещи“, „Лаборатории“ и „Мастър класове“, с най-различни гости, лектори и фасилитатори. Учителите сами си избираха какво да посетят чрез приложение на телефона, като всяка една сесия имаше различна форма.

Светла Йорданова, учител по английски език в ПТГ „Шандор Петьофи“, която от тази учебна година е обявена за гимназия с национално значение, е една от двамата учители взели участие във форума от България. Тя е избрана за участие от комисия на домакините и по препоръка на фондация „Заедно в час“, която е партньор на конференцията чрез глобалната си мрежа „Teach for All”. Името на форума „Qudwa” се превежда буквално от арабски език като „ролеви модел“. Тематиката на целият форум следва идеята, че учителите са ролеви модели за своите ученици, а Светла Йорданова въплъщава понятието с всеотдайността и любовта си към професията. Това е петата й година като учител и второто й училище. За този кратък период Светла непрестанно търси възможности за своите ученици и организира различни извънкласни дейности и развива допълнителни проекти като: Клуб „Дебати“ (2013-2015)Клуб „Работилничка за събития“ (2014-2015); Клуб „English Masters” (2016-2017); Открива по проект напълно оборудван кабинет по туризъм в училището в родният й град – Лозница (2014-2015); в ПТГ „Шандор Петьофи“ гр. Разград организира безплатни летни училища по английски език за ученици през лятото на 2016-та и 2017-та година; стимулира свои ученици да участват в различни конкурси, състезания, и обмени на местно, национално и международно ниво.Тази година тя работи по проект за развиване на финансовата грамотност на учениците на картовият оператор „Виза“. Освен дейностите, които тя развива с учениците г-жа Йорданова редовно кани гости в класната си стая –възпитаник на Харвард; българин, който работи в ВВС Лондон; американец, който живее в София; предприемач от Варна и много други са гостите, които представят житейският си път и показват на учениците един друг свят извън пределите на Делиормана.  Самата Светла е личност с много интересна история – през 2005 година завършва туризъм в холандска паралелка в „Международен колеж – Албена“ работила е в САЩ 6 година и в Литва – 6 месеца, след това завършва и британска магистратура по бизнес администрация, а през една от почивките й вкъщи случайно или не съдбата й изпраща предизвикателството „учител“.  „Казаха ми, че ще е за малко“ – усмихва се тя, защото това е било през 2013-та година. „Никога не съм мислила да бъда учител, нямала съм такива мечти, нито идеи. Аз имах своят път в ресторантьорството и дълги години съм следвала тази си детска мечта по целият свят. Работила съм за едни от най-известните хотелски вериги в света и много големи имена в бизнеса тук в България и в чужбина. Приемам учителството като призвание, приемам го с всичките му трудности и с много любов. Не казвам, че ми е лесно. Никак даже, но казвам, че си струва!“ разказва Светла Йорданова.

Световните тенденциите в развитието на образованието вървят към образование, където учителят  е по-скоро ментор, фасилитатор и съветник. Иновациите в технологиите и новите подходи към учебния процес в класната стая драстично преобразуват учителската професия. Тези промени ще имат голямо въздействие върху начина, по който учат учеництеи по-основно върху начина, по който учителите се подготвят за нови учебни програми, нови техники и в по-широк план - нови норми, които преобръщат традиционните методи на преподаване с главата надолу.Форумът „Кудва“ е инкубатор за нови идеи и подходи към преподаването, които ще се разпространят в цялата разширяваща се общност на „Кудва“ чрез неговите международни гости.

"Учителите знаят, че инвестирането в образование не предлага незабавно възвръщане на инвестицията. По-скоро им позволява да докосват бъдещето отвъд хоризонта. Великите учители засаждат семена за извисяващи се дървета, които ще дават сянка и красота за поколенията в бъдеще."ДруКатоока, говорител на Кудва.