Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

УЧЕНИЦИ ОТ ГИМНАЗИЯТА С НАГРАДИ ОТ ИНИЦИАТИВАТА „ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО НОСИ ЩАСТИЕ“

05.12.2023

УЧЕНИЦИ ОТ ГИМНАЗИЯТА С НАГРАДИ ОТ ИНИЦИАТИВАТА „ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО НОСИ ЩАСТИЕ“

 

 

На 4 ноември 2023 г. на официална церемония бяха наградени призьорите от инициативата на Общински съвет по наркотични вещества в Разград и Превантивно-информационен център към него „Доброволчеството носи щастие“. Инициативата се провежда за трета поредна година и е посветена на 5 декември – Международния ден на доброволеца.

Ученици от Механото, организирали различни инициативи, свързани с благотворителност и доброволчество, са сред носителите на наградата.

По този повод ръководството на НПТГ „Ш. Петьофи“ предложи три номинации.  Едната е за учениците  Велислав Бърдаров от 12а клас, Мартин Пенчев, Николас Енев, Хюрай Халилов от 12г клас и Стилиан Христов от 12д клас,  които се включиха в ремонтирането на покривите на пострадалите къщи в село Лъвино без очаквания за някакво признание и без показност на извършеното.

Друго предложение за наградата „Доброволчеството носи щастие“ бе за учениците от ІХг клас и техния класен ръководител – инж. Калоян Радков. Учениците от специалностите „Възобновяеми енергийни източници“ и „Електрически машини и апарати“ от декември 2022 г. до април 2023 г. организираха три благотворителни кампании, които им помогнаха до доразвият своята емпатия, съпричастност и толерантно общуване, както към хората, така и към природата: коледната благотворителна кампания „За повече детски усмивки“; изработване, монтиране и оборудване на горски аптечки; „Купи магнитче с животинка, помогни на друга в нужда!“.

Третата номинация на ръководството на училището бе за ученикът Владисав Боянов Бонев, който  бе един от 26-те участници във второто издание на Арена на ТИТАНИТЕ – Арена за деца „Заедно за Цвети“, което се  проведе на 14 и 15 октомври 2023 г.в град Разград.

Часове преди церемонията номинираха още един ученик от гимназията - лекоатлетът от 12в клас Лъчезар Вълчев. Той дари сумата от 700,00 лв., получена от Федерацията на жените същия ден, на Мартин Христов, който страда от тежко заболяване.

Благородството, човещината и състраданието са най-висшият морал, който човек може да притежава и е от голямо значение той да се запази с годините, защото всеки се ражда с неопетнена душа и средата играе важна роля за това в каква личност ще се превърне в бъдеще.

 

Надяваме се доброволчеството да им помогне да разберат света около себе си по-добре и да развие у тях редица ценни личностни умения и качества.