Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Патронен празник на НПТГ

28.04.2023

Патронен празник на НПТГ

             През последната седмица на април месец по традиция НПТГ „Ш. Петьофи“ чества своя патронен празник, който тази година е по-специален, защото е свързан с две важни годишнини – 60 години от основаването на училището и 200 години от рождението на патрона на НПТГ унгарският поет и революционер Шандор Петьофи.

            Цяла поредица от събития организираха учителите и учениците на Механото, за да отбележат своя празник. Подготовката започна с инициатива на ученическия съвет на Механото за почистване на бюст-паметника на Петьофи и посаждане на цветя около него.

            Разбира се, празникът не можеше да мине без традиционния волейболен турнир „Шандор Петьофи“, който се проведе на 24.04.2023 г. се и в него взеха участие отборите на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, ПГИ „Р. Шуман“, ПГПЧЕ „Екз. Йосиф“ и НПТГ. На полуфинала юношите на Механото победиха с 2:0 гейма отбора на ПГИ. На финала, в много оспорвана и емоционална среща, те спечелиха с 2:1 гейма срещу ППМГ. Така момчетата на Сашо Панчев заслужиха купата и златните медали.

Волейболен турнир имаше не само за настоящите ученици, но и за тези, които вече са напуснали ученическата скамейка. На 22.04. директорът на НПТГ  инж. Нешка Христова откри волейболен „Турнир на поколенията“, който бе организиран от учителя по физическо и треньор на отбора по волейбол Сашо Панчев със съдействието на Деян Маринов и Иван Христов. В него се включиха 4 отбора, съставени от бивши волейболисти и ученици на Механото от Разград, България и чужбина. По случай юбилея и приноса на гимназията за волейбола в Разград инж. Христова получи подарък от ВК „Лудогорец“- волейболна топка „Микаса“.

Всеки юбилей неизменно е свързан с носталгия по отминалите времена, но пък среща изпълнена с топлина и сърдечност, която възкресява спомените винаги е нещо вълнуващо. По повод патронния празник на НПТГ на 24.04 скъпи гости на училището бяха г-жа Румяна Борисова, г-н Симеон Тодоров, г-н Огнян Георгиев, и г-жа Петрана Митева. Г-жа Борисова се срещна с ученици от 11б специалност „Компютърна техника и технологии“, а те и показаха обновената компютърна зала 8. Като изявен треньор и спортен деятел г-н Тодоров разговаря с младите ни спортни надежди от 8 и 10 клас, а г-н Георгиев се запозна с новите надежди от осми клас в специалностите „Електрически машини и апарати“ и „възобновяеми енергийни източници“ и с бъдещите техници от 11 клас специалност „Електрообзавеждане“. Като дългогодишен водещ преподавател в направление „Машиностроене“ г-жа Митева, която е живата история на Механото, проведе разговор с десетокласниците и единадесетокласниците от специалност „Металорежещи машини“ и „Машини и системи с ЦПУ“, също така се запозна с участниците от националната олимпиада по Техническо чертане – Николай Йовчев – 11д клас, Рюзгяр Бахри – 10д клас и Росен Коцев – 12д клас.

Срещите обаче не приключват с това. Съчетавайки почитта към патрона на Механото и отбелязването на деня на книгата и авторското право В уютна и неформална обстановка ученици от различи класове на Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ се срещнаха с известните разградски творци Ирина Радионова, Пламен Панчев, Дачо Господинов и Иван Димитров. Младежите имаха възможността както да съпреживеят на живо поезията на гостите, така и да си поговорят с тях за вдъхновението и препятствията, пред които се изправя един писател и поет когато създава своето творчество. Самите ученици споделиха впечатления за свои любими книги и писатели, прочетоха откъси от избрани от самите тях любими истории или стихотворения и представиха свои литературни опити.    

            На 25.04.2023г. в гимназията бяха положени основите на нова традиция - турнир по „Компютърен шах“. Като начало турнирът започна с участието на 13 ученици от 11Б клас, спец „Компютърна техника и технологии“. Партиите по шах се изиграха на он-лайн платформата MyChessGame. Първоначално участниците бяха подредени според изтегления от тях жребий. След това се проведоха срещи в три кръга с директни елиминации. Финалната тройка излъчи победител – Берин Кенанов Бахриев. На второ място се класира Христофор Андреев Божанов, а трети остана Осман Гюнай Нурула. Поради проявения интерес и ентусиазъм от учениците, турнирът се очаква да стане ежегоден и да привлече за участие и ученици от други училища.

На 26.04.2023 г. учениците от 11б на НПТГ „Ш. Петьофи“, специалност „Компютърна техника и технологии“, участваха в демонстративно състезание по асемблиране на РС. Те показаха знания и умения пред учениците от 10 клас. Оспорвана бе надпреварата между отборите: първи отбор – Димитър Николов и Йордан Митев, втори отбор – Осман Нурула и Серкан Салим. Учениците трябваше да подберат правилните компоненти, да сглобят РС и да достъпят до страницата на гимназията. Състезанието бе излъчвано на живо в платформата twitch/nptg60godini. Победители станаха учениците от първия отбор – Димитър и Йордан.

Център на празника, разбира се, беше празничният спектакъл, който се състоя на 27.04. в залата на Филхармонията. Гости на празника на Механото бяха началникът на РУО Ангел Петков, както и унгарските ни приятели Сандра Мишкеди, директор на Културен институт ЛИСТ, и поетът българист Дьорд Сонди, които отправиха своите поздрави за празника на училището.

Като водещи на официалната част от тържеството се изявиха Диана Нейкова – учител по английски език и ръководител на ученическия съвет, и ученикът Хюсеин Хюсеинов. Вълшебното изпълнение на гост-изпълнителката Пресияна Тодорова накара залата да избухне в овации. 

Венецът на тържествената част беше обявяването на резултатите от станалия традиционен национален литературен конкурс „Любовта и свободата“, създаден в чест на поета Шандор Петьофи. Тази година конкурсът се проведе съвместно с Културен институт – ЛИСТ и придоби и международен характер с участието на деца от Българското училище за роден език в гр. Будапеща. 81 участници от 26 града на България се състезаваха за оценката на журито, което тази година бе в състав – директорът на институт ЛИСТ Сандра Мишкеди, унгарският поет-българист Дьорд Сонди, поетът Петър Чухов и учителката от НПТГ Валентина Ласкаева. След дълго и трудно обсъждане, тъй като творбите наистина бяха на много високо ниво, жури определи следните лауреати:

За високи художествени постижения:

1. Самуил Ивелинов Минчев – 16г., гр. Варна, ПГКМКС ,,Акад. Благовест Сендов“, 10 клас – ваучер за книги на стойност 200 лв.

2. Даница Руменова Костова – 18г. гр. Варна, МГ „д-р Петър Берон“ 12 клас – ваучер за книги на стойност 200 лв.

За отлични постижения:

1. Мария Николай Маргаритова – 14 г. град Кърджали ЕГ „Христо Ботев“ 8 клас – ваучер за книги на стойност 100 лв.

2. Хелена Йорданова Момчилова – 16г., гр. Варна, ПГКМКС ,, Академик Благовест Сендов”, 10 клас – ваучер за книги на стойност 100 лв

3. Кирил Валентинов Димов – 18г., гр. Казанлък, НУПИД „акад. Дечко Узунов“ – ваучер за книги на стойност 100 лв

4. Дамла Сезгин Кемик – 18г., гр. Айтос, СУ „Никола Йонков Вапцаров“, 11 клас – ваучер за книги на стойност 100 лв.

5. Кристина Илианова Ганева – 17г., гр. Димитровград, ПМГ "Иван Вазов"  10 клас – ваучер за книги на стойност 100 лв.

6. Карина Николаева Цветкова – 18г. гр. Варна, Първа езикова гимназия, 11 клас – ваучер за книги на стойност 100 лв.

Поощрителни награди:

1. Моника Николаева Колева, гр. Сунгуларе, СУ „Христо Ботев“ 6 клас. За най-млад участник

2. Гитта Барта, 16г, гр. Будапеща, Унгария, Българско училище за роден език. За оригинална творческа мисъл

Специалната награда на НПТГ „Шандор Петьофи“ получават:

1. Георги Иванов Стефанов – 14г., гр. Будапеща, Унгария, Българско училище за роден език, 9 клас

2. Фани Форго 18г., гр. Будапеща, Унгария, Българско училище за роден език Будапеща, 12 клас.

Събралите се в препълнената зала на Филхармонията ученици, учители и гости на НПТГ се забавляваха с шоу-състезанието „Аз обичам Механото“, в което два отбора – завършващи ученици (отбор ЗУ: Владислав Терзиев от 12 г клас, Християн Христов от 12 а клас, Димитър Джебаров от 12 б клас и Арфан Арфанов от12 д клас)  и учители – бивши ученици на училището (отбор УЗУ: Георги Господинов, Светлин Димов, Калоян Радков и Иван Христов), се надпреварваха в 7 оспорвани рунда, в които сблъскаха знанията си за историята на училището, за живота на Шандор Петьофи и за настоящето на Механото. Състезанието бе под контрола на водещия Николай Тодоров, за визуализацията се погрижиха Калоян Банев и Деян Иванов, а за музикалното оформление – Илия Христов и Никола Николов. Състезанието бе емоционално, отборите – равностойни, но при всяко състезание победителят е един и в това пето издание на „Аз обичам Механота“  надпреварата спечели отборът на учителите (УЗУ).

Финалът на шоуто пък беше истински феърплей – като представители на една общност с 60-годишна традиция, участниците на двата отбора, прегърнати скандираха: „Механо, Механо!“.

А организаторът на шоу-състезанието Мария Георгиева сърдечно благодари на фирмите, с чието съдействие бе организиран този празник: „Каспаров принт“ ООД, „Булкорп“ ООД, „Каримекс“ ЕООД, ЕТ "МЕРИ"– с. Езерче, "МУСИКОМЕРС" ЕООД, магазин "Електроресурс", "ДЗЪМБО" ЕООД.