Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Среща на поколения, мотивация, пътят към целта

23.11.2022

Среща на поколения, мотивация, пътят към целта

На 22.11.2022г. в НПТГ „Шандор Петьофи“ - гр. Разград се проведе среща на ученици-програмисти от училището с бившия възпитаник на гимназията – випуск 2007, Мирослав Кошутански. Той е тийм лидер на два екипа за Nemetschek Bulgaria (единият за разработване на софтуер, а другият - за поддръжка на инфраструктурата), също така е и мениджър на Nemetschek Bulgaria - офис Варна. С две думи: успял програмист. Най-добрият мотиватор за бъдещите си колеги, възпитаници на техническата гимназия. Емоционален в своите спомени, той посъветва младите да не пренебрегват нищо от това, което се учи в училище – не знаят кога ще им потрябва. Особено чуждите езици. И не само английският.

   Обучението в университета според софтуерния специалист е също етап от пътя към успеха. Бъдещите студенти бяха посъветвани да не пропускат нищо от този етап – нито лекции, нито семинари... нищо. Да избират трудните пътища и трудните задачи – те развиват. Да търсят широки социални контакти – те помагат. Да приемат предизвикателствата на нови проекти – те могат да бъдат стабилни аргументи при кандидатстване за работа в последствие. А студентските бригади – срещата с други култури... Те биха могли и чисто информативно, и като социален опит, и емоционално да обогатят личността на бъдещия добър специалист. А и ето къде може да се упражнява чуждият език.

   Завършване, кандидатстване за работа, успехи и провали. Всъщност на провала да се гледа не като на нещо фатално, а като на поредното стъпало по пътя към успеха.

   Мотивиращо, позитивно, аргументирано представяне както на личното израстване, така и на принципите за постигането му.

  Успешният програмист успешно програмира у младите визията за тяхното бъдеще.Те бяха докоснати от нея, затова и въпросите в края на срещата бяха съвсем конкретни и целенасочени. Уверени сме, че целенасочеността на Мирослав Кошутански премина в следващото поколение на училището и ще остави своята следа в неговия път.