Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

„Доброволчеството носи щастие“

23.12.2021

„Доброволчеството носи щастие“

Вършенето на добро е добродетел, която всеки би трябвало да развива. Много доброволци в България са в основата на социални, културни, екологични, образователни и други инициативи. Те правят промяната, носят новото, показват начините. Всички искаме да живеем добре. И не е нужно човек да бъде богат или известен, за да бъде значим за другите. Има много и интересни начини всеки от нас да помогне, да бъде част от живота на хората около себе си, да го промени поне малко, да участва заедно с другите в промяната, която иска да види.

Инициативата „Доброволчеството носи щастие“, организирана от Общинския съвет по наркотични вещества – Разград и Превантивно-информационният център към него е посветена на 5 декември – Международния ден на доброволеца.

Заместник-кметът на Община Разград, г-жа Хабибе Расим и председателя на ОбСНВ и ПИЦ Станислава Петрова връчиха наградите на учениците в инициативата. Двама ученици на НПТГ „Шандор Петьофи“ бяха сред номинираните и наградените в критерия: ученици, взели участие в обществено-полезни дейности и ученици с добри и благородни постъпки в полза на обществото, проявили подкрепа в труден момент или помогнали на болен, или възрастен човек, както и на хора от уязвими групи или хора в неравностойно положение. Това са Милен Йорданов от 12б клас и Пресиян Николов от 11г клас.

Милен винаги е показва съпричастност, състрадателност и емпатия. Инициатор е на няколко кампании: „Подарък с кауза“, посветена на деня на книгата; „Доброцветно“; организатор е на няколко екологични акции за почистване на градски парк, района на тенис-кортовете в ОУ „В. Левски“, игрището в междублоковото пространство в района на ОУ „Отец Паисий“ и поставяне на импровизирани кошчета за събиране на отпадъци.

Пресиян няма да забрави един от двата дни на Националното външно оценяване в 10 клас, когато реагира бързо, адекватно и отговорно, като  помога на свой съученик, изпаднал в безпомощно състояние по време на изпита. Преодолява собственото си притеснение, за отговорния изпит, запазва самообладание и оказва първа помощ в критичния момент. За постъпката си през месец май 2021 г. получава грамота от Началника на Регионално управление по образованието – Разград  за храброст и отговорност.

Училищната общност на Националната гимназия е била съпричастна и винаги е помагала на хора в нужда. В навечерието на коледните празници ученици и учители събраха средства за подпомагане на десетокласника Мартин Михайлов, който се нуждае от продължаващо лечение и рехабилитация след тежка операция на гръбначния стълб. Включиха се и в дарителската кампания за децата на трагично загиналата Силвия Петрова.