Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Писател на заем в НПТГ „Шандор Петьофи“

27.04.2018

Писател на заем в НПТГ „Шандор Петьофи“

 

На 13 април петък в НПТГ „Шандор Петьофи“ гостува известната съвременна българска писателка Диана Петрова, която е автор на бестселъра "Мъдри приказки“, на първата книга с български приказки за осиновени деца "Двойната планета", както и на три романа - дебютния "Ана" (2013), с който печели първото място за жена автор в поредицата "Гравитация" на издателство "Изток-Запад", "Синестезия" (2014), който попада в десетката на конкурса "Нов български роман" на издателство "Сиела" и "Лилит" (2016).

 

Писателката се срещна с ученици от 10 а клас специалност „Системно програмиране“ и разговаря с тях за ролята на книгите и четенето като средство за самоопознаване и лечение. Авторката представи както своите книги за деца, така и известни произведения на световната литература, които по един или друг начин са влезли в живота на обикновени хора и са променили много в тях и в техния живот. Учениците задаваха въпроси и дискутираха с гостенката темата за писането като средство за себеизразяване, като споделиха своите опити в тази сфера. Срещата завърши със забавна игра, в която всеки от класа получи шанса да покаже въображение и бърза мисъл.

 

На раздяла Диана Петрова подари на училището свои книги с личен автограф!

Срещата на учениците на НПТГ със съвременен български писател се осъществи благодарение на програмата „Писател на заем“, която е инициирана от сайта „Аз чета“.