Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Възстановяване на приятелските ни връзки с Унгария

21.02.2018

Възстановяване на приятелските ни връзки с Унгария

На 16.02.2018 г. в НПТГ “Шандор Петьофи“ гостува г-жа Шаролта Папаи от Министерството на Външните Работи и Търговия на Унгария. Основна цел на посещението беше възстановяване на връзките на нашето училище с Унгария, което носи името на унгарският поет и революционер Шандор Петьофи. Срещата се проведе съвместно с настоящия директор на училището - г-жа Нешка Христова и с предходния, дългогодишен директор – г-н Георги Обретенов, който разказа на госта ни за основаването на училището и за сътрудничеството им с Унгария в миналото. Гостите се запознаха с историята на училището, материалната база, преподаватели и ученици. Предстои работа по бъдещи съвместни проекти и събития, като най-близо е предстоящият Патронен празник на училището през месец Април, когато честваме 55 години от неговото създаване.

Училището ни ще се включи и в литературен конкурс на Унгарския културен институт. Планират се и ученически посещения в музея на Лайош Кошут в гр. Шумен. 
За г-жа Шаролта Папаи, която е и преподавател по унгарски език, ученето на чужди езици върви ръка за ръка с изучаването на нови култури. За нея опознаването на един нов език, на една различна култура ни прави по-толерантни, по-уважителни, и по-добри. Съвместните партньорства създават точно такива предпоставки и отварят възможности за обогатяване на целия ни екип и на нашите ученици. За това ще спомогне и подаръкът от госта ни за библиотеката на училището – книги, рисунки и брошури за Унгария. 

Ръководството и колективът на НПТГ „Шандор Петьофи“ очакват с нетърпение бъдещите си проекти с Унгария. А, за вас ученици - следете страницата ни редовно за интересни възможности и предстоящи събития.