Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Отново в училище, но като вдъхновител.

21.03.2024

Отново в училище, но като вдъхновител.

На 20.03.2024г. доказаният ИТ специалист Мирослав Кошутански за трети път влезе в класната стая, за да вдъхнови със своя опит и познания в областта на софтуерната разработка и AI учениците от 11а и 12а клас. Той е възпитаник на нашето училище, а понастоящем лидер на екипи и програмист в Немечек България. Компанията, в която работи е една от първите самостоятелни софтуерни компании в България, с над 20 години опит в разработката на специализирани бизнес решения за компании от цял свят.

Ентусиазиращият Мирослав Кошутански сподели своите възгледи по темата „Кой кой е в IT?“.

Лекцията започна с мотивирането на младите хора да направят навреме избора си за професия т.к. най-голяма част от деня човек прекарва на работа.

Присъстващите ученици затвърдиха мнението, че почти всичко около нас е свързано с IT, а и със съвременния бум на AI(изкуствения интелект) все повече ще са част от рутинните ни дейности. IT или Информационните технологии не са само програмиране, а средство, за да се направи животът около нас по–лесен, по–пълноценен, по–евтин и още много по-, по-...

Много важен аспект в презентацията беше използването на изкуствения интелект. Той може да се използва като помощно средство, а не да мислим, че може да върши цялата работа вместо нас. Ако не се използва правилно това би ни провалило, вместо да ни направи по-добри професионалисти. Изводът е, че трябва да имаме придобити знания, на които да разчитаме в реалната си работа, каквато и да е тя, а не да чакаме AI да ни дава верни решения на проблемите, които трябва да решим. Освен това Кошутански сподели и мнението си, че AI не е заплаха за работата на специалистите, естествено той може да замени някои професии, но ще създаде и множество други.

Утвърденият ИТ специалист Мирослав Кошутански постави най-силния акцент на средствата за успех върху постоянна промяна и учене, учене и пак учене, вървящи ръка за ръка с творчество и аналитично мислене, мислене и пак мислене.

Лекцията беше окриляваща и даде възможност на учениците да се докоснат до мисленето на успешните хора и средствата им за израстване в професионалното поприще.

Моного бихме се радвали и пред по-малките ученици да се изнесе една такава мотивираща лекция, отваряща очите ни за това колко е важно да влагаме в знания на млади години, за да имаме по-лесен и пълноценен живот и удовлетворяваща ни работа.