Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

„Една общност“ – 60 години от създаването на НПТГ „Шандор Петьофи“

19.11.2023

„Една общност“ – 60 години от създаването на НПТГ „Шандор Петьофи“

На 17 ноември 2023 г.  в залата на ОбКЦ – Разград в тържествена обстановка и в присъствието на областния управител г-н Владимир Димитров, кмета на град Разград – г-н Добрин Добрев, директора на Унгарския културен институт – г-жа Сандра Мишкеди, началника на РУО – Разград – г-н Ангел Петков, бивши учители, служители, ученици и много гости се проведе юбилейният концерт по повод 60-та годишнина от създаването на НПТГ „Шандор Петьофи“.

      Бяха получени множество поздравителни адреси от държавни институции, училища и фирми по повод празника на училището. В началото с тържествено слово към всички присъстващи се обърна директорът на гимназията инж. Нешка Христова. Топли думи по повод празника отправи г-жа Сандра Мишкеди, която подчерта, че гимназията и Унгарският културен институт имат ползотворно сътрудничество по време на отминалите десетилетия и увери, че това ще продължи и занапред.

         Алекс Стефанов от Х“Г“  клас и Димитър Емануилов от Х“А“ клас изпълниха блестящо своята отговорна и нелека задача да бъдат водещи по време на концерта. В началото чрез визуализация водещите припомниха важни моменти от историята на Механото. Двучасовият спектакъл предложи на публиката в залата един жив разказ за общността Механо под формата на няколко тематични рубрики: „Късчета история“ с участници инж. Георги Обретенов – директор на гимназията и бившите преподаватели г-жа Петранка Митева и г-жа Росица Мичева; „Те тръгнаха от тук“ – с участници г-н Добрин Добрев, кмет на град Разград, Ивелин Иванов – организатор на благотворителни инициативи и собственик на „РЗ маркет“ и програмистът Иван Димитров; „Олимпийски върхове“ – с участници Николай Миланов, ст. експерт в РУО - Разград, републиканският шампион на средни разстояния Христофор Божанов и европейският шампион по карате киокушин Никола Комаровски; „Училищен живот“ – с участници Ивайло Петков и Денис Нуф, оставили трайна диря в историята на Механото със своите творчески изяви и „Успешното днес и утре“ – с участници г-жа Биана Тодорова, заместник-директор по учебно-производствената дейност и преподавателите Диана Йорданова и Георги Господинов. В ролята на гидове през шестте десетилетия се превърнаха двама от настоящите преподаватели в гимназията – г-жа Роселина Тодорова и г-н Сашо Панчев. Те успяха умело да предразположат своите гости в своеобразното блицинтервю, за да бъде уловен пулсът на успешното минало и на динамичното настояще.

        За доброто настроение на гостите в залата се погрижиха със своите лирични изпълнения Михаил Маджаров и Ивайло Петков. Градусът на настроението бе повишен и от динамичното изпълнение на група „Феникс“, включваща и възпитаници на гимназията. Кулминацията на сценичните изяви несъмнено беше демонстрацията на членовете от спортен клуб „Будо – карате – киокушинкай“, вещо ръководени от Никола Комаровски. Финалът на тържествения концерт предложи на зрителите изпълнение на фолклорния танцов състав и на оркестъра за народна музика към гимназията, а в кръшното хоро на сцената се включиха настоящи и бивши преподаватели, ученици и служители.

         Основна заслуга за създаването и реализацията на празничния концерт-спектакъл има преподавателят по български език и литература Мария Георгиева. Колегите Иво Стефанов, Албена Петрова, Димитрина Апостолова, Цветомир Гюрецов, Христомир Димитров и Ивелин Иванов се погрижиха за компютърната обработка и за визуализациите по време на отделните рубрики. Техническото оформление и поддръжка бе поверено на Окан Мехмед от Х“А“ клас, Димитър Николов, Ивайло Русев и Христофор Божанов и тримата от XII“Б“  клас.

             Тържеството имаше и социална кауза. На входа на залата в Общинския културен център имаше кутия за дарения за ученика от гимназията - Мартин Христов, който се лекува от тежко заболяване. Събраната сума е в размер на 1200 лв.

         Празничният ден продължи с „Ден на отворените врати“ в НПТГ „Ш. Петьофи“, където гостите можаха да разгледат обновените кабинети, учебни работилници, лаборатории и компютърни зали, а много от тях да си припомнят и годините, прекарани в гимназията. Директорът на училището инж. Нешка Христова и директорът на Унгарския културен институт г-жа Мишкеди откриха официално първия графити стенопис върху сградата на гимназията, дело на унгарския  художник TakerOne.