Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

ПОРЕДНО ПРИЗНАЕ НА УЧИЛИЩЕТО С 60-ГОДИШНИ ТРАДИЦИИ

05.10.2023

ПОРЕДНО ПРИЗНАЕ НА УЧИЛИЩЕТО С 60-ГОДИШНИ ТРАДИЦИИ

    На 04.10.2023 година в Двореца на децата в София на ученици от НПТГ Шандор Петьофи“ бе тържествено връчена първа награда за репортажа им „Не просто колаборация“, с който екип под ръководството на г-жа Мариана Господинова и г-жа Мария Георгиева взе участие в конкурса „Зелената планета“. Трета награда пък – за участието си в конкурса с рисунка, получи Стелян Станев от ХI г клас, с ръководител г-жа Емилия Иванова.

Репортажът е свързан със залесителната акция „За идните поколения“, която НПТГ осъществи през април 2022 г. по повод патронния си празник. Тогава в района на Пантеона в градския парк бяха залесени 59 широколистни дървета.

Една година по-късно, през април 2023 година, на същото място в ролята на репортер влезе единайсетокласникът Никола Комаровски. Първият му въпрос естествено бе отправен към директора на училището инж. Нешка Христова, която представи предисторията на този опит за подобряване на здравния статус на гората в нашия регион. От думите на директора на Техническата гимназия става ясно, че дръвчетата са осигурени от Паркстрой по инициатива на Община Разград, а училището бързо поема подадената ръка.

Председателят на Ученическия съвет Александра Неделчева сподели своето виждане за състоянието на горите в нашия регион: „Не е ли нелепо да живееш в Лудогорието, в което гората не само не е „луда“, а на места почти липсва“. Затова според ученичката всеки опит на институция или институции, както в случая, е изключително важен.

Никола Николов пък изрази позицията на учениците от Механото: „От това, което правим днес, зависи как ще живеем утре“. В заключение репортерът Никола Комаровски направи извода, че когато две институции си подават ръце за съвместна работа с младите, това не е просто успешна колаборация, а ек в младата душа. Ек в бъдещето!

Репортажът бе заснет и обработен от бъдещите програмисти Лазар Станев, Светослав Димитров и Страхил Тицов. А успехът на целия екип е поредната гордост за успешното училище с 60-годишни традиции.

Към видеото!