Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Световен ден на водата

21.03.2023

Световен ден на водата

С интересни проекти ученици от НПТГ „Шандор Петьофи“ гр. Разград отбелязаха  Световния ден на водата - 22 март 2023 година. Тема на екологичния празник е „ВОДАТА – УСКОРИ ПРОМЯНАТА“. Мото на кампанията: „БЪДИ РАЗЛИЧЕН, ЗА ДА ВИДИШ РАЗЛИЧЕН СВЕТА“

На 20 март в НПТГ „Шандор Петьофи“ - гр. Разград, за поредна година бе отбелязан Световния ден на водата. Тема на екологичния празник е „ВОДАТА – УСКОРИ ПРОМЯНАТА“,  който тази година премина под мотото: „БЪДИ РАЗЛИЧЕН ЗА ДА ВИДИШ РАЗЛИЧЕН СВЕТА“.  На поканата за отбелязване на деня на водата се отзоваха старши експерт по природни науки г-жа Галина Пенева от РУО – Разград, експерти от РИОСВ - Русе - г-жа Рени Петрова и г-жа Гюлджихан Кючукова.

Учениците от осми, девети и десети клас, под ръководството на учителите по химия - Мариана Господинова, по биология - Веселина Русева, и Красимира Рачева - по география и ръководител на клуб „Зелено предприемачество“, активно се включиха в отбелязването на  Световния ден на водата. Събраха материали от различни проекти, посветени на водата и нейното опазване, изработени в часовете, и изложиха във фоайето на гимназията. Чрез тях учениците отправиха посланията си за опазване на водата на нашата планета. С рисунки, постери и плакати на учениците се даде възможност да осмислят значението на водата за живота на планетата, като вниманието е насочено към ускоряване на промяната в отношението, действията, опазването и разбирането за ценността на водния ресурс по цялата земя. Участниците  изразиха своята позиция, мисли и чувства, свързани с различните аспекти от приложението на водата и значението ѝ за нашия живот.

Организиран бе куиз по повод Световният ден на водата – 22 март, по случай 60 години от създаването на НПТГ „Шандор Петьофи“ – гр. Разград, и 200 години от рождението на поета революционер Шандор Петьофи. Участие взеха отбори от професионалните гимназии „Станка Николица Спасо – Еленина“, ПГХТБТ „Мария Кюри“ и НПТГ „Шандор Петьофи“. Състезанието се проведе в три кръга, като целта бе учениците да бъдат промяната, която искат да видят в света.

Учениците и гостите на празника взеха участие и във викторина за водата, където имаше много награди и подаръци.

Емоции предизвикаха забавните и интересни лабораторни демонстрации, свързани със свойствата на водата. Чрез атрактивното „научно шоу“, ученици научиха как се прави опита „Вулкан“, огънчета под вода. Пожелаха си желание, което се изпълни с опита „Духче“, Запалиха спиртна лампа без кибрит. Атрактивен бе и опита „Слонска паста“, наречен така заради образувалото се хоботче на слона.

Инициативата е продължение на конкурса за рисунка, в който възрастовите групи бяха от ІІІ – ІV група от ДГ, І – ІV клас, V – VІІ клас, VІІІ – ХІІ клас.

Чрез всички свои изяви в Световния ден на водата учениците от НПТГ „Шандор Петьофи“ напомниха, че питейната вода е жизненоважна за здравето на хората, но количеството и на планетата ни е ограничено, и затова тя трябва да се използва разумно.