Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Патронен празник 2020

28.04.2020

Патронен празник 2020

 Обръщаме се към всички настоящи и бивши ученици, към всички настоящи и бивши учители на НПТГ (ТАМ/ТМТ) „Шандор Петьофи“.

    Половинвековната традиция – през последната седмица на април да се чества патронният празник на училището, е поставена на изпитание. Сериозното изпитание, наречено извънредно положение, родило дистанционното обучение. Но какво е дистанцията за 21-ви век! Както се вижда, не попречи на обучението. Няма да попречи и на традицията за отбелязване на празаника. Нали за това са технологиите (иначе защо те се преподават и изучават) – да помагат за преодоляване на пространството и времето.

       Можем ли да празнуваме дистанционно? И още как!

       Тези дни са празнични за нас. Бихме искали всеки един от тях да докосва нашето самочувствие и да укрепва общността на Механото. Погледът назад във времето е доказан стимул както за настоящето, така и за бъдещето. Затова през предстоящите дни ще ви припомняме наши постижения: в професионалната подготовка, в общообразователната подготовка, в спорта. А какво е празник без забавление? Струва ни се уместно ежедневно да припомняме и яркото присъствие на талантливите наши възпитаници, които правеха училищния живот по-цветен.

       Надяваме се по този начин да допринесем за празничното настроение в училището ни и тази година.

      Какво знаем за патрона на нашето училище Шнадор Петьофи? Унгарски поет и революционер, чието име за унгарците е съизмеримо с това на Христо Ботев за нас, българите.

                                                     За лошите ми стихове

                                    Ще мога ли да пиша

                                    все хубави неща?

                                   Сега в сърцето грее

                                   най-силно любовта.

                                     Прочети цялото 

 

          А какво знаем за родината на нашия патрон?

                      Пътуване в Унгария

 

     Всяка година Механото отбелязва своя празник като припомня най-важното за своя патрон и неговата родина. След тържествената част училището дава възможност и за изява на своите таланти. А такива има в изобилие:

                  Механо търси талант 2012