Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

За учениците и учителите на НПТГ „Шандор Петьофи“ предстоят практики и обмен на опит в Унгария

30.05.2019

За учениците и учителите на НПТГ „Шандор Петьофи“  предстоят практики и обмен на опит в Унгария

 

НПТГ „Шандор Петьофи“ - гр. Разград отново спечели проект по  Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“, ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“. По проекта  „Европейски опит за високо качество“ група ученици и учители ще посетят  столицата на Унгария  Будапеща през лятото на 2020-та година. Учениците ще преминат задължителния си летен стаж по специалността в унгарски фирми, а учителите ще обменят опит с колеги на тема „дуално обучение“.

 

Държавата Унгария не е избрана случайно като дестинация на проекта. Училището, носещо името на унгарския поет и революционер Шандор Петьофи, работи усилено за заздравяване връзките между България и Унгария. След миналогодишните срещи с представител на Унгарския културен център и кореспонденцията с посолството на Унгария в София,  ръководството на училището и екипът се вдъхнови  за работа по съвместни проекти и обмяна на опит като една добра възможност за сътрудничество.

 

Това няма да е първият път, в който ученици от Механото ще участват в практики извън страната. Още през 2010-та година бе реализиран проект в Германия, в гр. Лайпциг. Следва проект отново в Германия – гр. Дюселдорф. През 2016-та година наши възпитаници преминаха 2-седмична практика и във фирми от сферата на информационните технологии в гр. Лондон, Великобритания.

Училището работи усърдно за осигуряване на възможности за своите ученици. Опитът, който те придобиват е изключително ценен – освен професионално, те се развиват и като личности, подобряват социалните си умения, комуникацията си на английски език и се обогатяват от срещите си с други култури. По този начин те натрупват солиден опит, който ще им помогне в бъдещото им кариерно развитие.