Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Забавно, интелигентно, полезно

28.03.2019

Забавно, интелигентно, полезно

 

На 25. 03. 2019 г. ученици от 8-ми, 11-ти и 12-ти клас на НПТГ „ Ш. Петьофи”  се срещнаха с Калин, Венсан и Жорони от комедийната трупа    „Нема кво” – част от образователния модул на Перно Рикар България  „Шофиране = Отговорност”,  който е насочен срещу употребата на алкохол от лица под 18-годишна възраст и подкрепян активно от МОН.

 

       Атрактивно и интелигентно талантливите актьори въведоха възпитаниците на гимназията в хипотетични рискови ситуации от ежедневието на младите хора. Алкохол, фалшиво самочувствие и здрав разум – възможна ли е тази симбиоза? И какъв би бил изходът, ако тя не се осъществи? Тези въпроси бяха в основата на диалога с тийнеджърите.

 

     Какво става с вниманието ни след употреба на алкохол? Серия от въпроси и фокуси провокира зрителите да проверят своята наблюдателност и да преценят каква би била тяхната адекватност, ако са в нетрезво състояние.

 

     Финалният акорд – късометражният филм „Моментът не е само един” (с участието на Александър Сано и Силвия Петкова), разшири кръга от въпроси за отговорността на всеки - шофьор или пътник, когато компанията е с приповдигнато от алкохола настроение. А настроението в залата в края на филма придоби горчив привкус.

      Основателен е въпросът дали преживяното от аудиторията е оставило достатъчно дълбок и траен отпечатък в съзнанието на учениците от НПТГ. Дали то ще се превърне в крачка към промяната на младите хора, за  да бъдат избегнати евентуални пътни инциденти? Ще бъде жалко, ако отговорът не е положителен.