Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Световният ден на Философията бе отбелязан в Механото

21.11.2018

Световният ден на Философията бе отбелязан в Механото

За четвърта поредна година Национална професионална техническа гимназия „Ш. Петьофи“ отбеляза Световният ден на Философията.
Във философската надпревара тази година се включиха ученици от 8 до 12 клас, разпределени в 5 отбора – „Аристотел“, „Диоген“, „Питагор“, „Сенека“ и „Сократ“. Отборите преминаха през 7 кръга, в които търсиха скрити философски думи, разпознаваха автори на философски фрагменти, разпределяха понятия и изрази от ежедневното и от рационалното мислене, определяха вида на емоционалните преживявания, посочваха клоновете на Западната философия.
Победител в тазгодишната надпревара бе отбор „Диоген” с 50 точки, в състав: Полина /12 клас/, Силвена /11 клас/, Галентин /10 клас/, Вероника /9 клас/ и Цветелин /8 клас/. Грамота и второто място грабна отбор „Аристотел” с 44 точки, следван от отбор „Сенека” с 42 точки. Достойно се представиха и отборите „Питагор” и „Сократ”.
На публиката също бе дадена възможност да се изяви. Смелчаци учeници и преподаватели се надпреварваха за време в подреждане на пъзели с философи, преобразяване във философски одежди и подреждане на философска дума.
Прието е Денят на философията да се отбелязва на всеки трети четвъртък на месец ноември. От тогава насам по цял свят се почита Световният ден на философията от изследователи, учени, политици, дипломати, писатели и общественици, преподаватели и студенти, професионални и доброволни общности и сдружения в различни страни. Денят е определен по инициатива на ЮНЕСКО, а през 2005 г. е вписан в официалния календар на организацията като празнично събитие.