Phone 0878 684 347; 0879 235 203 Email info-1702602@edu.mon.bg ; ptgrz@ptgrz.org
PTG

НАЦИОНАЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ
„ШАНДОР ПЕТЬОФИ” гр. РАЗГРАД

Учител от НПТГ „Шандор Петьофи” участва в обучителен семинар за български учители по НП „Квалификация” 2018 г. в Израел.

15.09.2018

Учител от НПТГ „Шандор Петьофи” участва в обучителен семинар за български учители по НП „Квалификация” 2018 г. в Израел.

В периода 29.08.2018 – 05.09.2018 г. международното училище „Яд Вашем”, Световен център за възпоменание на жертвите на Холокоста в Израел събра 21 преподаватели по история и цивилизация и философски цикъл от България на ежегоден  обучителен семинар, свързан с историята на Холокоста и антисемитизма.

 При пристигането си българската група бе поздравена лично от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Държавата Израел – Димитър Михайлов. В дните на пребивавенто си имаха възможност да слушат лекции на д-р Моше Мосок,  д-р Рафаел Ваго, д-р Ноа Мейтън, д-р Роб Розетт и Джоел Зизенвайн от университета в Тел Авив, както и да участват в няколко уъркшопа по темата на семинара.

 Преподавателят по Философски цикъл, Цветалина Занкова споделя: „Яд ва-Шем“ („Памет и име“) е национален Мемориал на катастрофите (Холокоста) и героизма", в който е събрана информация за евреите – жертви на нацизъм в периода 1933 – 1945 г. Мемориалът е основан през 1953 г. и посещаван ежегодно от над 1 мин. души. На територията на мемориала са разположени следните обекти: музей, документиращ историята на преследването на евреите; синагогата "Яд-Вашем";  музей на изкуството с рисунки и картини от концентрационните лагери; библиотека – най-голямата сбирка от книги за катастрофата, сполятеля европейските евреи (87 000 книги на различни езици); архив, в който са събрани 58 милиони страници с документи и повече от 100 000 фотографии и много паметници, скулптури и паметни места.

 Обучението бе съчетано с посещение на Стария град в Йерусалим – Гетсиманската градина, Църквата на всички нации, църквата на Богородица Йерусалимска, Лъвската порта по Via Dolorosa – Пътят на страданието, като отдадохме почит на всички места, където Христос е спирал по пътя към Голгота. Поклонихме се пред Божия гроб, Голгота и Стената на плача.

 В юдаизма съботата е последният ден от еврейската седмица. На този ден евреите отбелязват седмия ден от Сътворението, на който според Тората, Бог си починал след като е сътворил света за шест дни. По тази причина евреите не работят на този ден, а ние имахме възможността да посетим Назарет и Тел Авив. Махмуд Дж. Абу-Ейд бе много изчерпателен с информацията си, представяйки ни забележителностите на двата града, данни за икономиката на страната, за населението и т.н.

Впечатляващо бе пътуването ни в този ден по Светите места, свързани с живота на Христос. В град Назарет се поклонихме в църквите Благовещение и Св. Йосиф; видяхме мястото, където Дева Мария е получила благата вест, че ще се роди Божия син. От там пътят ни отведе в райските градини на Галилейското езеро и извора на живота. Посетихме града на Христос (Capharnaum) и разгледахме археологическите разкопки на къщата на Св. Петър. Обиколката ни продължи до река Йордан, където става кръщението на Спасителя, а накрая се потопихме в загадъчната атмосфера на Юдейската пустиня.

Яд Вашем, световният център за възпоменание на жертвите на Холокоста, ще запомня като източник на образование, документация, възпоменание и изследване на Холокоста (http://www.yadvashem.org/). Интегрираният подход на Яд Вашем включва значими образователни инициативи, новаторски изследвания и вдъхновяващи експонати. Използването на иновативни технологични платформи увеличава максимално достъпността до огромната информация в архивните колекции на Яд Вашем. Място, където се полагат усилия за опазване и предаване на паметта на жертвите и събитията от периода Шоа,  документира се една от най-тъмните глави в историята на човечеството и запазването на паметта за Холокоста за бъдещите поколения.